Wat is een VPN?

Mocht de term VPN en de betekenis u nog niet bekend zijn: VPN staat voor Virtual Private Network. Het is een geweldig hulp­middel om uw IP-adres te verbergen en uw internet­privacy te beveiligen.

Zonder een VPN bent u kwetsbaar op internet

Zonder VPN internetten is alsof u over straat loopt met uw adres op uw shirt. Een VPN werkt als een tunnel voor uw internet­verbinding. Van buitenaf kan niemand zien wat u doet als de VPN-verbinding ingeschakeld is.

Wat doet een VPN en hoe werkt het?

In plaats van rechtstreeks verbinding te maken met het internet, verloopt uw web­verkeer via een VPN-server. Zo wordt uw IP-adres verborgen en lijkt het alsof uw internet­verkeer afkomstig is van het netwerk van uw VPN-service­provider, niet van uw echte locatie.

vpn connection illustration

Uw apparaat

VPN-server

Het internet

VPN versleutelt uw gegevens

Wat een VPN daarnaast ook doet, is het versleutelen van uw gegevens. Onbevoegden hebben dan geen zicht op uw web­verkeer, wat uw privacy vergroot.

Waarom een VPN gebruiken?

Een VPN is meer dan een gadget voor tech­liefhebbers. Met een VPN-verbinding kunt u:

uw IP-adres verbergen, wat gebruikt wordt om u te identificeren

uw verbinding in openbare Wi-Fi-netwerken beveiligen

uw virtuele locatie wijzigen om toegang te krijgen tot meer web­sites en inhoud

Wat een VPN in de eerste plaats doet, is uw privacy beschermen. Wat u op internet doet terwijl de VPN ingeschakeld is, is alleen uw eigen zaak.

Let op het privacy­beleid van uw VPN-provider

Als u een VPN gebruikt, vertrouwt u al uw gegevens toe aan uw VPN-provider. Wat ze ermee doen, staat in hun privacy­beleid. Kies een betrouwbare provider die voldoet aan strenge privacy­wetten om ervoor te zorgen dat ze uw gegevens niet misbruiken.

Waarom betalen voor een VPN?

Een gratis VPN kan een veiligheids­risico vormen. Er komen veel kosten bij kijken bij het runnen van een VPN-service. Meestal verzamelen gratis VPN-services uw gegevens voor adverteerders, buiten­landse regerings­instanties of zelfs criminelen. Sommige verspreiden malware of verkopen uw band­breedte. Als u niet met geld betaalt, waar betaalt u dan mee?

devices

Wilt u uw privacy online beschermen?

FREEDOME VPN van F‑Secure is een krachtig hulp­middel waarmee u uw privacy kunt bewaken, uw IP-locatie kunt wijzigen en openbare Wi-Fi veilig kunt gebruiken. Bovendien blokkeert FREEDOME de trackers die u volgen op internet en u wordt beschermd tegen kwaad­willende web­sites. FREEDOME is ook nog gemakkelijk in gebruik. Met één klik kunt u online privacy en beveiliging krijgen.