1. Skip to navigation
  2. Skip to content
  3. Skip to sidebar

Anti-Virus for Mac

Veelgestelde vragen over Anti-Virus voor Mac

Voor de installatie
Installatie
Abonneren en registreren
Algemeen gebruik
Virussen
Automatische updates
Overige

Vóór het installeren

1. Werkt F-Secure Anti-Virus voor Mac met andere antivirus- of firewallproducten die zijn geïnstalleerd op mijn computer?

Nee u moet alle bestaande firewalls en antivirusproducten van derden verwijderen.

2. Welke besturingssystemen ondersteunt F-Secure Anti-Virus voor Mac?

F-Secure Anti-Virus voor Mac ondersteunt Mac OS X 10.5 en 10.6 op Intel-platforms.

3. Hoe kan ik controleren welke versie van het Mac-besturingssysteem op mijn computer draait?

U hoeft enkel op het Apple-logo in de linkerbovenhoek te klikken en Info over deze Mac te selecteren. De besturingssysteemversie staat op de eerste statusregel.

4. Werkt F-Secure Anti-Virus voor Mac in een Mac-besturingssysteem dat in een 64-bits modus draait?

Nee, maar u hoeft zich geen zorgen te maken. OS X start standaard in de 32-bits modus op. Om OS X uit de voeren in systeemeigen 64-bits modus, moet u speciale handelingen uitvoeren tijdens het opstarten (bijvoorbeeld 6 en 4 ingedrukt houden op het toetsenbord tijdens het opstarten). Als u dat niet hebt gedaan, kunt u aan de slag. Het installatieprogramma van Anti-Virus voor Mac controleert de actieve kernel niet, ongeacht of deze wordt uitgevoerd in 32-bits modus, en werkt niet in de de 64-bits modus kernel.

5. Hoe verwijder ik conflicterende beveiligingsprogramma's?

Zoek de instructies voor verwijderen op die worden geleverd door de softwareleverancier en volg deze op. Veel leveranciers hebben bijvoorbeeld een verwijderprogramma op de installatieschijfimage geplaatst (.dmg) of bij de hoofdtoepassing in de map Programma's. Als u met de Finder een antivirustoepassing handmatig verwijdert, kunnen er onderdelen achterblijven op het systeem die later grote problemen kunnen veroorzaken.

Installatie

6. Hoe installeer ik F-Secure Anti-Virus voor Mac?

Voor de installatie is het volgende vereist:

- Een gedownloade versie van het product.
- Een geldige productabonnementscode.
- Een internetvebinding

Opmerking: Dit product kan niet worden geïnstalleerd op een computer die andere antivirus- of firewallproducten gebruikt. Verwijder deze voordat u het product installeert.

Ga als volgt te werk om het product te installeren:

1. Download het softwarepakket op uw computer en volg de meegeleverde instructies.
2. Na de installatie geeft de gebruikersinterface van F-Secure Anti-Virus voor Mac de status "Uw computer is niet beveiligd" weer. Doe het volgende om dit op te lossen:

a)  Klik op Abonnement beheren en voer uw abonnementscode in (xxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxx).
          b)  Klik op Instellen.

Wanneer de abonnementscode geldig is, verandert de productstatus naar groen en is het product volledig functioneel.

7. Hoe weet ik of F-Secure Anti-Virus voor Mac naar behoren is geïnstalleerd en werkt?

Het statuspictogram van het product is groen en het statusbericht Uw computer is beveiligd wordt weergegeven.

8. Hoe verwijder ik F-Secure Anti-Virus voor Mac?

Zoek met de Finder de map Programma's op en vervolgens de map F-Secure. Dubbelklik in die map op F-Secure Anti-Virus voor Mac verwijderen. Het verwijderprogramma vraagt om uw wachtwoord en verwijdert het product.

In het geval dat het verwijderingsscript niet werkt, kunt u het programma handmatig verwijderen door een Terminal.app te openen en de opdracht 'sudo /usr/local/f-secure/uninstall_Macprotection' in te voeren.

Abonnement en registratie

9. Ik heb mijn vaste schijf geformatteerd. Moet ik F-Secure Anti-Virus voor Mac opnieuw registreren?

Nee, u hoeft het product niet opnieuw te registreren. Als u nog steeds over de abonnementscode (xxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxx) van uw product beschikt, kunt u het product opnieuw installeren en dezelfde code gebruiken.

10. Ik heb het product al geïnstalleerd en het abonnement geregistreerd. Hoe kan ik het abonnement overdragen naar een andere computer?

Als het abonnement geschikt is voor maar één installatie, kunt u het abonnement overdragen naar een andere computer. U moet hiervoor F-Secure Anti-Virus voor Mac installeren met dezelfde abonnementscode. Het abonnement wordt overgedragen naar de nieuwe computer en de oude installatie werkt niet langer.

Algemeen gebruik

11. Kan F-Secure Anti-Virus voor Mac Windows-malware detecteren?

F-Secure Anti-Virus voor Mac detecteert vooral Mac-dreigingen en heeft een beperkte detectiecapaciteit voor Windows-malware.

Virussen

12. Moet ik mijn vaste schijf dagelijks handmatig scannen?

Nee, dit is niet noodzakelijk. Scannen op virussen en spyware houdt ook realtime scannen in, wat betekent dat uw computer in realtime wordt gescand op virussen. U kunt de handmatige scan het beste elke 1-2 weken uitvoeren.

13. Ik heb een e-mailbericht ontvangen over een virus. Het bericht geeft aan dat het virus gevaarlijk is. Wat moet ik doen?

U hebt waarschijnlijk een kettingbrief ontvangen die informatie verspreidt over een niet-bestaand virus of een oplichtingspoging. Meer informatie over virussen en oplichtingspogingen kunt u vinden op F-Secure Labs.

14. Ik denk dat een bestand dat is gerapporteerd als malware geen malware is. Wat kan ik doen?

Rapporteer het bestand als onjuist positief resultaat op https://analysis.f-secure.com/portal/login.html.

Automatische updates

15. Wordt F-Secure Anti-Virus voor Mac werkelijk automatisch bijgewerkt?

Ja. Het product wordt automatisch op de achtergrond bijgewerkt wanneer u verbinding maakt met internet. Op deze manier ontvangt u altijd de nieuwste updates op uw computer wanneer u deze nodig hebt. Als uw computer offline is wanneer een automatische update uitgevoerd zou moeten worden, worden de updates automatisch gedownload wanneer u weer verbinding maakt met internet.

16. Hoe weet ik dat ik over de nieuwste updates beschik?

F-Secure Anti-Virus voor Mac geeft de tijd van de laatste voltooide updatecontrole weer op de pagina Statistieken. Als er al een aantal dagen zijn verstreken sinds de laatste updatecontrole met succes is uitgevoerd, zijn de updates verouderd.

17. Hoe kan ik controleren of mijn computer is beveiligd en dat automatische updates werken?

F-Secure Anti-Virus voor Mac geeft een groen statuspictogram weer op de hoofdpagina om de beveiligingsstatus weer te geven. Als de aanduiding geel of rood is, kunt u de reden voor de status bekijken op de bovenste regel van de hoofdgebruikersinterface.

Overig

18. Waarom heeft F-Secure Anti-Virus voor Mac een ander functiepakket dan F-Secure Internet Security?

F-Secure Anti-Virus voor Mac is speciaal ontworpen voor Mac-computers. Het dreigingslandschap in Mac-omgevingen verschilt erg veel van Windows-computers. De functies die zijn opgenomen in het product maken een gestroomlijndere werking mogelijk en zorgen voor een aanzienlijk lager verbruik van bronnen. Daarnaast bevat Mac al bepaalde extra functies van het pc-product, zoals ouderlijk toezicht, en deze zijn daarom niet nodig voor F-Secure Anti-Virus voor Mac.

19. Hoe kan ik technische gegevens doorgeven aan F-Secure voor het oplossen van problemen?

Als u problemen ondervindt met F-Secure Anti-Virus voor Mac, neemt u contact op met de technische ondersteuning van F-Secure.

U kunt het hulpprogramma voor F-Secure Support gebruiken om automatisch informatie te verzamelen over uw systeem. Het programma maakt een verzameling logbestanden die worden opgeslagen als een archiefbestand met de naam fsdiag.tar.gz. Dit bestand bevat informatie over uw F-Secure-product, logbestanden van het besturingssysteem en de systeeminstellingen. Deze informatie is handig wanneer u problemen moet oplossen in uw systeem.

Ga als volgt te werk om een fsdiag-bestand te maken en te verzenden:

Meld u aan als beheerder, open de Finder, selecteer "Programma's", ga naar de map "F-Secure", klik op "Support tool". Klik op Enter in het geopende venster Terminal. Voer desgevraagd het wachtwoord in.

Het hulpprogramma begint met het verzamelen van informatie. Wanneer het verzamelen van informatie is voltooid, verschijnt het uitvoerbestand op uw bureaublad. Voeg het fsdiag.tar.gz-bestand als bijlage toe aan uw ondersteuningsverzoek.

Systeemvereisten

• Ondersteunde besturingssystemen:
    • Mac OS X 10.8 (Mountain Lion)
    • Mac OS X 10.7 (Lion)
    • Mac OS X 10.6 (Snow Leopard)
    • Macbook
    • Macbook Air
    • Macbook Pro
    • Mac Mini
    • iMac
  • Overige vereisten:
    • Intel-processor
    • 100 MB vrije schijfruimte
    • 512 MB geheugenruimte (1 GB geheugenruimte wordt aanbevolen)

Meer informatie

Gegevensblad